Timer

Jag pendlar nu fullständigt mellan alla möjliga moment på banan. Från att ha ballasterat några punkter, fick jag plötsligt upp intresset för det där med ljus och ljusstyrning. I det hus jag redan byggt, finns det 8 kontorer tillsammans med en ‘maskinhall’. Eftersom jag kan vara så otroligt petig ibland, vill jag att inte alla fönster i huset ska vara ljussatta hela tiden. Samtidigt vill jag heller inte att vissa rum är permanent ljussatta och andra permanent släckta, då det blir ett permanent ‘mönster’ på bredväggen. Och för att krångla till det hela, så vill jag heller inte sitta och manuellt trycka på 8 stk kontakter för att skapa variation. Då blir det ju som att blanda en kortlek med valörsidan uppåt!

Därför var jag på Clas Ohlson och köpte en billig veckarklocka för en femtilapp:

Sprillans ny veckarklocka!

Efter att ha skurit sönder nästan hela klockan fant jag ut av att man kommer in till visarna framifrån, och inte bakifrån som jag gick runt o trodde. Hade då råkat skära över kablarna till både snooze och och den lilla lampan som också sitter därinne nånstans samt tryckt åt bygeln som styr väckarsignalen så den tjöt oavsett hur jag gjorde. Och efter att till slut äntligen ha fått isär klockan, gick den verkligen isär helt, så en massa kugghjul och pinnar o visare låg utspridda över hela bordet och på golvet! Men efter lite trixande fick jag ihop motorn igen och nu går den som en dröm igen!

Jag experiementerade lite med klocktavlan med blandt annat att ‘sy’ väldigt tunn koppartråd i den, men det blev för klent för att nån kontakt skulle skapas mellan ‘visaren’ och tavlan. Jag prövade med grövre ståltråd istället och fick napp!

Visaren har jag gjort av en plastbit, där jag har borrat ett hål att trä på visar’pinnen’ i klockan. Plastbiten har jag klätt i metalfolie för att ha så mycket kontakt med den innersta ringen, som är där strömmen ‘kommer in’ i timern. På plattan har jag limmat själva visaren som är en dubbelvikt ståltråd och vikt upp längst ut i kanten. ‘Trummorna’ är egentligen lödten, och jag har använt det eftersom det är tungt, grovt och lättarbetat. Dessa har jag då rullat till fem spiraler och trätt på ståltrådsvisaren. Trummorna följer då den lite bukliga ytan och skapar ganska god kontakt. Det är inte dödsviktigt att belysningen följer de mönster som jag har skapat, men bara att det någorlunda gör.

Visaren har jag trätt på timvisarens kugghjul, dvs min timer gör ett varv på tolv timmar. Tanken är att den ska förses med ström från banan och därmed stanna varje gång man inte kör. Detta för att undvika att om man kör med banan vid fasta tidpunkter, så blir det alltid samma fönster som har ljus. Fast just nu kör den bara på ett vanligt AA-batteri 🙂

Urtavlan prepareras

Första sladden på baksidan ditlödd

Ungefär hälften av sladdarna på platts. Jag trycker till dem med tången efteråt för att platta till lödningen så det får plats i klockan

För att få lödtennet att fästa i ståltråden, så virrar jag runt tunn koppartråd. Det gör så att lödtennet söker sig in mellan trådarna och skaffar sig hållhakar! Väldigt hållfast!

Framsidan av "Klocktavlan"

Baksidan av samma tavla

Och tadaa... en 8-polig timer!

Nu återstår momentet att plocka isär den julljuskjedja med glödlampor som jag fick med hemifrån samt skapa inredning i huset!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s